PLUS

Baner

Zgubiona karta

Zgubiona karta

Co się dzieje, gdy w czasie podróży za granicę (poza USA) gubimy zieloną kartę?

Czy w Ambasadzie amerykańskiej możemy otrzymać nową? Niestety, nie. Kartę Stałego Rezydenta (zieloną kartę) można uzyskać wyłącznie w Urzędzie Imigracyjnym na terenie Stanów Zjednoczonych. Urzędnik Ambasady może jedynie wystawić powracającemu rezydentowi specjalny dokument wjazdu – tzw. boarding foil, a o duplikat zielonej karty można się ubiegać dopiero po powrocie do Ameryki.

Od dnia 1 października 2016 zmieniła się procedura wydawania dokumentów wjazdowych. Dokument wjazdu może otrzymać tylko osoba powracająca do USA, która przebywała poza krajem krócej niż jeden rok, czyli zgodnie z prawem imigracyjnym, nie utraciła swojego statusu. Ci, którzy chcą powrócić do USA po 12 miesiącach lub więcej muszą ubiegać się o status powracającego rezydenta, a to już inna historia.  

Jak ubiegać się o „boarding foil”? Podanie o dokument wjazdu trzeba złożyć osobiście w Dziale Wiz Imigracyjnych w Ambasadzie USA. Służy do tego formularz I-131A, do którego należy dołączyć jedną fotografię i niemałą opłatę - $575. Dodatkowo wymagane jest zaświadczenie z policji o zagubieniu lub kradzieży dokumentów. Gorzej, jeśli oprócz zielonej karty zginęły nam jeszcze inne dokumenty, ponieważ aby otrzymać „boarding foil” trzeba posiadać ważny paszport i przedstawić dowody na to, że pobyt za granicą trwał krócej niż 12 miesięcy. Opłata może być dokonana za pomocą Internetu - pobrana z konta w banku amerykańskim, albo z karty kredytowej lub debetowej. Niestety, do jej dokonania potrzebny będzie numer zielonej karty, warto więc gdzieś go sobie na wszelki wypadek zanotować. Można go też odszukać na wizie imigracyjnej lub zachowanym pozwoleniu na pracę, a w ostateczności trzeba będzie skontaktować się z Urzędem Imigracyjnym. Trudno – bez podania tego numeru nie wykonamy opłaty i nie jedziemy dalej! Rozpatrzenie wniosku o dokument wjazdu może potrwać w Ambasadzie dłużej niż 24 godziny, a okres ważności tego dokumentu wynosi 30 dni od momentu jego wydania.

Sprawy mogą się dużo bardziej skomplikować, jeśli obudzimy się bez dokumentów w odległym zakątku świata, bez pieniędzy, kart kredytowych, książeczek czekowych, telefonu, Internetu, ambasad i konsulatów. Może to być początek jakiegoś koszmaru, albo wręcz przeciwnie - może nam przyjść do głowy pomysł, żeby już stamtąd do nikąd nie wracać. Życie pisze nam różne scenariusze, lecz nie dajemy się ponieść fantazji i na potrzeby tego artykułu, skupiamy się tylko na zgubionej zielonej karcie.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w marcu 2018
Pierwsza preferencja:
Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat - 03/22/2011
Druga preferencja:
A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 03/22/2016
B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 03/01/2011
Trzecia preferencja:
Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami - 12/15/2005
Czwarta preferencja:
Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 08/22/2004

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2018-03-06

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.