PLUS

Baner

Kłopotliwe pytanie

Kłopotliwe pytanie

Pytanie dotyczące rejestracji do służby wojskowej w aplikacji na obywatelstwo ciągle jest przedmiotem dyskusji i konsternacji wśród panów, którzy takiej rejestracji nie wykonali, a dzisiaj są już w wieku „nie-poborowym”.

Najczęściej powodem, dla którego nie rejestrowali się w Selective Service System jest fakt, że pomimo iż mieszkali już w USA zanim ukończyli 26 rok życia, to przebywali tu nielegalnie. Nielegalny emigrant jak wiadomo nie obnosi się ze swoją obecnością i urzędów unika, a ponadto ma wiele innych problemów na głowie. Po latach, kiedy udaje mu się uregulować status i może już ubiegać się o obywatelstwo, w formie N-400 natrafia na pytanie:

„Czy jesteś mężczyzną, który mieszkał w Stanach Zjednoczonych w jakimkolwiek czasie pomiędzy 18 a 26 rokiem życia, na jakimkolwiek statusie, innym niż status legalnego nie-imigranta?” (sekcja 10, pytanie nr. 33). I ciąg dalszy: „Jeśli tak, to czy zarejestrowałeś się w systemie Selective Service?”

Przede wszystkim spróbujmy rozszyfrować to niezbyt jasne pytanie. Legalny nie-imigrant to osoba przebywająca w USA czasowo, a jej status jest legalny, jeśli posiada ważną wizę tymczasową, np. turystyczną, studencką lub biznesową. Mężczyźni, którzy posiadali taką właśnie wizę zanim ukończyli 26 lat, odpowiadają na to pytanie: „NIE”. Wszyscy inni posiadają, lub posiadali status „inny” i muszą na to pytanie odpowiedzieć „TAK”.

Są to zarówno panowie, którzy posiadali już zieloną kartę, jak i ci, których tymczasowe wizy wygasły przed ich 26. rokiem życia i utracili swój legalny tymczasowy status. Nawet jeśli było to tylko kilka miesięcy. Okazuje się, że obowiązek rejestracji do służby wojskowej dotyczy właśnie tej grupy mężczyzn, zarówno legalnych stałych rezydentów, jak i zupełnie nielegalnych emigrantów.

Odpowiedź pozytywna ma swoje konsekwencje. Jeśli mężczyzna nie ukończył jeszcze 26 lat ma obowiązek zarejestrować się, zanim złoży aplikację na obywatelstwo. Przeoczenie tego obowiązku opóźni mu przyznanie obywatelstwa, albo wręcz je uniemożliwi.

Mężczyzna, który ma więcej niż 26 lat musi wyjaśnić powody, dla których zaniedbał rejestracji. Należy to zrobić w formie listu, który dołącza się do formy N-400 i przekonać Urząd Imigracyjny, że błąd wynikał z niewiedzy i nieznajomości prawa lub obiektywnych przeszkód, a nie ze złej woli.

Sam fakt, że przebywało się tu w tym okresie nielegalnie, nie jest wystarczającym wyjaśnieniem.

Mirosława Skowrońska

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2015-10-21

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.