PLUS

Baner

Zielona karta i rozwód

Zielona karta i rozwód

Ofiary uwięzione w patologicznych małżeństwach nie mają się co obawiać, jeśli chodzi o zieloną kartę i utratę stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych.

„Byłam sponsorowana przez męża na zieloną kartę i muszę się rozwieść, bo małżonek znęca się nade mną psychicznie i fizycznie. Czy jeżeli rozwiodę się z mężem, to tracę zieloną kartę?” Powyżej określony scenariusz jest częstym problemem, z którym borykają się nasi rodacy w małżeństwach w tym kraju. Jest wiele przypadków, gdzie jeden małżonek staje się ofiarą drugiego małżonka i czuje, że musi znosić wszelkie awantury i znęcanie się, gdyż jest lub był sponsorowany na zieloną kartę przez drugiego małżonka. Znęcanie pojawia się w wielu wersjach. Jedna osoba dręczy i zarzuca, że jest wykorzystywana na „papiery” za każdym razem, jak nie jest coś zrobione pod jej dyktando, natomiast w najbardziej tragicznym scenariuszu małżonka jest bita. Jednakże ofiara boi się zgłosić przemoc domową na policję, a tym bardziej założyć sprawę o rozwód, bo obawia się, że będzie deportowana, jak wiele razy straszył ją już mąż. Ofiary uwięzione w patologicznych małżeństwach nie mają się co obawiać, jeśli chodzi o zieloną kartę i utratę stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych, nawet jeśli byli sponsorowani na zieloną kartę. Prawo imigracyjne chroni ofiary przed znęcaniem się przez małżonka i takie osoby nie muszą się obawiać deportacji. Małżonkowie, którzy już mają dziesięcioletnią zieloną kartę są w znacznie korzystniejszej sytuacji, jeżeli chodzi o założenie rozwodu. Tak więc, jeżeli mamy już dziesięcioletnią zieloną kartę, możemy się rozwodzić i nie musimy się obawiać o status imigracyjny. Jeżeli mamy już dziesięcioletnią (permanent) zieloną kartę, to możemy się rozwieść, ale jedną ze zmian jest to, że zmienia się termin, w jakim możemy wystąpić o obywatelstwo amerykańskie. Jeśli byliśmy sponsorowani na zieloną kartę przez małżonka i nadal jesteśmy małżeństwem, to możemy wystąpić o obywatelstwo amerykańskie już po trzech latach jako rezydent. Jeżeli złożymy rozwód lub małżonek złoży rozwód w tym okresie, to musimy odczekać pięć lat od uzyskania pobytu, aby złożyć N-400, to znaczy aplikacje na obywatelstwo amerykańskie. Inaczej wygląda dylemat osoby, która ma tymczasową zieloną kartę, temporary green card, która jest ważna jedynie na wstępny dwuletni okres. Aby otrzymać już stałą zieloną kartę z ważnością na dziesięć lat, musimy ubiegać się o nią tj., zniesienie warunku już dziewięćdziesiąt dni przed wygaśnięciem terminu ważności. Jeżeli jesteśmy nadal małżeństwem, aplikację się składa jako para, jointly. Oboje małżonkowie podpisują się na aplikacji i razem idą na spotkanie z oficerem imigracyjnym, jeżeli takie jest wezwanie. Nie zawsze odbywa się drugie interview, ale to zależy od naszych dowodów, które były przekazane z naszą aplikacją, aby była wydana dziesięcioletnia zielona karta. Natomiast osoba, która musi się rozwieść dla swojego bezpieczeństwa psychicznego lub fizycznego, też może wystąpić o permanent zieloną kartę nawet sama, ale w takich sytuacjach, na pewno jest wzywana na interview. Tak jak para małżeńska, osoba ubiegająca się o dziesięcioletnią zieloną kartę, ale już jako rozwiedziona osoba, musi udowodnić, że małżeństwo było zawarte ze szczerej miłości. Wykazać także, że to było, tak zwane good faith małżeństwo. Trzeba przekonać oficera imigracyjnego podczas interview, że związek małżeński był zawarty w dobrej wierze, ale sytuacja na tyle była patologiczna, że rozwód stał się konieczny. Rozwód nie musi odbyć się tylko w ekstremalnych sytuacjach, czasami związek małżeński po prostu pada, bo okazuje się zbyt wielkim obowiązkiem lub sam czas wykazuje, że nie byliśmy dobraną parą. W takich sytuacjach również zielona karta nie jest stracona. Nadal mamy prawo starać się o dziesięcioletnią zieloną kartę, jednakże udowodnienie, że zawarliśmy związek w dobrej wierze, może być nieco trudniejsze. W podsumowaniu, jeżeli byliśmy sponsorowani na zieloną kartę przez małżonka i konieczny jest rozwód z różnych przyczyn, ten rozwód nie jest szkodliwy, jeżeli wykażemy, że małżeństwo było prawdziwe, a nie tylko dla papierów. Prawo nie wymaga, abyśmy męczyli się w toksycznym związku tylko po to, aby przetrwać dwa lata aż do ubiegania się o dziesięcioletnią, stała, zieloną kartę.

Mecenas Joanna Ewa Nowokuński

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2018-12-06

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.