PLUS

Baner

Imigracja za chlebem

Imigracja za chlebem

Historia imigracji do Ameryki to od samego początku wyprawa ludzi z całego świata, ciągnących do tej ziemi po lepsze życie.

Nie wszyscy mają w Stanach Zjednoczonych swoich najbliższych i krewnych oraz nie każdy może liczyć na emigrację w ramach łączenia rodzin. Jeśli jednak marzą o Ameryce i chcą tu przyjechać po swoją szansę, żyć i pracować, mogą ubiegać się o pracowniczą wizę imigracyjną. Jest to niewątpliwie forma imigracji bliższa polityce Prezydenta Trumpa, który uważa, że dla Ameryki o wiele korzystniejszy jest napływ ludzi wykształconych i wykwalifikowanych, niż łańcuch bliższych lub dalszych krewnych, od których nie wymaga się żadnych umiejętności.

Jak można imigrować do Ameryki „przez pracę”? Trzeba zakwalifikować się do otrzymania wizy pracowniczej, a do tego w większości przypadków konieczna jest oferta pracy od amerykańskiego pracodawcy. Wizy pracownicze dzielą się na kategorie, zależnie od umiejętności i kwalifikacji kandydatów.

Wizy z kategorii E1 przeznaczone są dla pracowników z prawem pierwszeństwa. Są to osoby o nadzwyczajnych uzdolnieniach w dziedzinie nauki, edukacji, sztuki, biznesu i sportu. Będą to wybitni profesorowie i naukowcy albo członkowie zarządu i dyrektorzy poważnych międzynarodowych korporacji.

Wizy z kategorii E2 przewidziane są dla wysokiej klasy specjalistów posiadających wyższe stopnie naukowe lub tytuł licencjata i co najmniej 5 lat doświadczenia w danej dziedzinie oraz osoby o szczególnych uzdolnieniach i osiągnięciach w nauce, sztuce lub biznesie.

Wizy z kategorii E3 i EW przeznaczone są dla wykwalifikowanych pracowników z co najmniej dwuletnim doświadczeniem oraz pracownicy o kwalifikacjach w zawodach, których brakuje w Stanach Zjednoczonych.

Wizy z kategorii SD, SR, SB to tzw. wizy specjalne. Przeznaczone są dla osób duchownych i przedstawicieli wyznań religijnych lub pracownicy niektórych organizacji międzynarodowych oraz ich najbliższe rodziny. Wymagane są tu specjalne kwalifikacje i rekomendacje. Z wiz tych mogą też skorzystać powracający rezydenci.

No i ostatnia grupa to inwestorzy. Osoby, które są w stanie stworzyć nowe miejsca pracy dla co najmniej dziesięciu osób przez zainwestowanie minimum $1000,000 w nowe przedsiębiorstwo w USA, lub $500,000 w przedsiębiorstwo w regionach, w których brakuje siły roboczej. Obecnie trwają dyskusje czy nie należałoby limitów tych podwoić.

Ilość dostępnych wiz pracowniczych jest limitowana na każdy rok fiskalny, a aplikacje rozpatrywane są w porządku chronologicznym.

Mirosława Skowrońska,

slawkatransl@gmail.com

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych grudniu 2019

Pierwsza preferencja:

Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat                                         05/15/2013

Druga preferencja:

A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów                 DOSTĘPNE

B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów                                                  08/08/2014

Trzecia preferencja:

Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami                                                    11/08/2007

Czwarta preferencja:

Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami:                                                       02/01/2007

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2019-12-02

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.