PLUS

Baner

Małżeństwo pod lupą

Małżeństwo pod lupą

Wiele osób sądzi, że samo małżeństwo z obywatelem jest gwarancją na rozwiązanie wszystkich problemów imigracyjnych.

Jak powszechnie wiadomo, małżeństwo z obywatelem lub stałym rezydentem Stanów Zjednoczonych, zawarte w dobrej wierze, stwarza legalną podstawę do złożenia petycji imigracyjnej, jeśli jedna z osób wymaga uregulowania statusu imigracyjnego. Wiele osób sądzi, że samo małżeństwo z obywatelem jest gwarancją na rozwiązanie wszystkich problemów imigracyjnych. Jest to, niestety błędna opinia, ponieważ prawo imigracyjne stawia wiele wymogów i przeszkód do pokonania na drodze do zielonej karty otwartej przez małżeństwo. Przede wszystkim, jeśli małżeństwo trwało krócej niż 2 lata w momencie rozmowy kwalifikacyjnej w Urzędzie Imigracyjnym, obcokrajowiec otrzyma tylko tymczasową zieloną kartę, którą po dwóch latach należy odnowić, ubiegając się zniesienie warunkowości statusu i przyznanie statusu stałego rezydenta.

Każdy związek poddany jest wielu próbom i narażony na kryzysy, które nie zawsze uda się przetrwać. Z tym wiążą się też imigracyjne perypetie. Jeśli małżeństwo się rozpadnie, w okresie warunkowych 2 lat, to pojawi się problem z utrzymaniem legalnego statusu, a jeśli małżeństwo przetrwa 2 lata, ale mniej niż 3 lata, przepadnie możliwość ubiegania się o przyspieszone obywatelstwo nawet, jeśli przyczyną zakończenia małżeństwa jest zgon małżonka-obywatela.

Czasami scenariusz wygląda tak, że małżonkom uda się przetrwać w związku 3 lata i szczęśliwy rezydent otrzyma amerykańskie obywatelstwo. Wraz z nabyciem obywatelstwa teoretycznie znikają ograniczenia i przeszkody w sprawach imigracyjnych i zaczyna się „wolność i swoboda”. W przypadku rychłego rozwodu, już po otrzymaniu obywatelstwa, nie ma żadnych prawnych przeszkód do zawarcia ponownego związku, a nowy obywatel posiada prawo do składania petycji imigracyjnej na nowego małżonka i jego rodzinę. Urząd Imigracyjny zaś ma prawo do podejrzeń. W pewnych przypadkach USCIS może nawet petycję odrzucić, powołując się na sekcję ustawy imigracyjnej INA 204(a)(2)(i), dotyczącą petycji małżeńskich. Prawo imigracyjne utrudnia sponsorowanie następnego małżonka wcześniej niż po 5 latach od otrzymania zielonej karty, jeśli została ona nabyta na podstawie petycji małżeńskiej. Oczywiście, jak zawsze, istnieją wyjątki. Ci, którzy chcieliby jak najszybciej umożliwić swojemu nowemu małżonkowi drogę do zielonej karty, mogą próbować zmierzyć się z ustawą INA 204(a)(2)(i). Muszą w tym celu zgromadzić wszelkie argumenty, które przekonają Urząd Imigracyjny o uczciwości i wiarygodności pierwszego związku i obalić założenie, że został on zawarty wyłącznie w celu korzyści imigracyjnych. Przekonać o tym może np. wspólne dziecko, nabyta nieruchomość, i wspólne środki finansowe. Jeśli poprzednie małżeństwo nie przetrwało, ponieważ sponsorujący małżonek zmarł, to podejście do nowej petycji nie jest aż tak rygorystyczne i bariera 5-ciu lat stałego pobytu nie jest w tym przypadku stosowana.  Nie mniej jednak, USCIS zawsze traktuje małżeńskie roszady z rezerwą

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w lipcu 2016

Pierwsza preferencja:

Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat  -  03/22/2009

Druga preferencja:

A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 11/15/2014

B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 12/08/2009

Trzecia preferencja:

Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami  -  12/01/2004

Czwarta preferencja:

Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 09/08/2003

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2016-07-18

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.