PLUS

Baner

Sprawdzajmy daty

Sprawdzajmy daty

Lato w pełni, walizki spakowane, wyruszamy na wakacje. Jeśli wyjeżdżamy poza USA, sprawdźmy dokładnie dokumenty, które ze sobą zabieramy, a przede wszystkim daty ich ważności.

Paszport amerykański otrzymujemy na 10 lat, a dzieci poniżej 16 roku życia na 5, więc jest to wystarczająco długi okres, aby zapomnieć datę jego wydania, co czasem może skomplikować nam wakacyjne plany. Np. kiedy wyjeżdżając na kilkumiesięczne wakacje, nie zauważymy, że paszport w tym czasie stracił ważność. Czy można przekroczyć granicę Stanów Zjednoczonych z nieważnym paszportem amerykańskim, skoro samo posiadanie tego paszportu potwierdza amerykańskie obywatelstwo? Czy mój własny kraj może mi zabronić powrotu do domu? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w Sekcji 215 Ustawy Imigracyjnej (8 U.S.C. 1185) która stwierdza, że za wyjątkiem sytuacji, w których Prezydent zadecyduje inaczej, obywatel stanów Zjednoczonych nie ma prawa wyjechać poza, ani wjechać na teren Stanów Zjednoczonych, bez ważnego paszportu. Osoby, które nabyły obywatelstwo amerykańskie w drodze naturalizacji, przed ceremonią przysięgi powinny oddać wszelkie dokumenty wcześniej wystawione przez Department of Homeland Security, a więc np. w przeszłości otrzymane pozwolenia na pracę, dokumenty podróży (tzw. białe paszporty), oraz zielone karty.

Otrzymując Certyfikat Naturalizacji mają obowiązek wyrobić sobie paszport amerykański i z takim dokumentem przekraczać granicę Stanów Zjednoczonych. Urząd Imigracyjny przypomina o tym obowiązku, umieszczając aplikację na paszport w pakiecie gratulacyjnym dla świeżo upieczonego obywatela. Prawo pozwala, aby niepełnoletnie dzieci takich obywateli, przebywające na statusie stałego rezydenta, również mogły otrzymać amerykański paszport, bez konieczności przechodzenia procedury naturalizacji, tak jak ich rodzice. Ta sytuacja stwarza pewną lukę w, skąd inąd, dość rygorystycznym systemie. Po otrzymaniu amerykańskiego paszportu, w posiadaniu tych dzieci ciągle jeszcze może znajdować się zielona karta, ponieważ Biuro Paszportowe nie mając prawa jej zatrzymać, zwróci ją wraz z paszportem. Odradzam jednak w celu podróżowania posłużenie się zieloną kartą i polskim paszportem. Pomimo, że na obydwu tych dokumentach będzie widniała odpowiednia data ważności, to sam status stałego rezydenta przestaje istnieć, w dniu otrzymania paszportu amerykańskiego.

Tak więc, aby wybrnąć z kłopotu z nieważnym paszportem, należy skontaktować się z najbliższą ambasadą lub konsulatem amerykańskim, w celu złożenia aplikacji na odnowienie paszportu lub otrzymania tymczasowego dokumentu do przekroczenia granicy.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w sierpniu 2016

Pierwsza preferencja:

Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat  - 05/22/2009

Druga preferencja:

A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 11/15/2014

B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów   -  01/08/2010

Trzecia preferencja:

Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami  -  12/01/2004

Czwarta preferencja:

Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 09/15/2003

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2016-07-25

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.