PLUS

Baner

Waiver czyli żelazny list

Waiver czyli żelazny list

Waiver of Grounds of Inadmissibility to rodzaj prośby o „ułaskawienie” i o prawo wjazdu do USA.

Wbrew powszechnej opinii, że sponsorowanie męża, żony, dziecka lub rodzica przez obywatela amerykańskiego odbywa się gładko i bez przeszkód, czasami mogą pojawić się problemy. Powody mogą być różne, a jedną z najczęściej spotykanych przeszkód jest nielegalny wjazd do USA osoby sponsorowanej, bez ważnej wizy lub paszportu. Nie ma cudów – w większości przypadków niemożliwe jest przyznanie zielonej karty na terenie USA tym, którzy dostali się tu przez zieloną granicę. Prawo wymaga, aby osoby te najpierw opuściły Stany Zjednoczone i ubiegały się o wizę imigracyjną w swoim kraju. W tym momencie pojawia się jednak poważny problem. Opuszczenie Stanów Zjednoczonych, po nawet krótkim okresie nielegalnego pobytu (3 miesiące) zawsze oznacza zakaz powrotu przez następne 3 albo 10 lat. Prawo imigracyjne uznaje te osoby za „inadmissible”, czyli niekwalifikujące się do powrotu. Większość osób w tej sytuacji nie bierze nawet takiej opcji pod uwagę, wiedząc, jaki dramat spowoduje to w ich życiu. Wybierają raczej dalszą nielegalną egzystencję w tym kraju, ale za to przy boku swoich najbliższych.

Tym imigrantom, którzy wyjechali ze Stanów i znaleźli się w sytuacji zakazu powrotu, prawo imigracyjne udziela możliwości ubiegania się o zniesienie barier. Po odmowie wizy imigracyjnej mogą wystąpić o Waiver of Grounds of Inadmissibility. Jest to rodzaj prośby o „ułaskawienie” i o prawo wjazdu do USA.

Nie chodzi jednak o słowo „przepraszam” ani o to, że mam tu dobrą pracę, dom i rodzinę. Jedynym uzasadnieniem prośby może być fakt, że nieobecność imigranta naraża mieszkających w Stanach najbliższych członków rodziny (obywateli i rezydentów amerykańskich) na szczególnie trudną i uciążliwą sytuację (extreme hardship). Może wyjeżdżając opuszczamy chorego męża lub żonę i pozostawiamy ich bez opieki, może pomagaliśmy kształcić się tu dorosłemu dziecku, może jesteśmy jedynym żywicielem rodziny - to powody, które mogą przekonać Urząd Imigracyjny. Niestety, na rozpatrzenie podania o Waiver można czekać długie miesiące, a to oznacza rozłąkę z rodziną i niepewność co do decyzji.

Jednym z pierwszych osiągnięć Prezydenta Obamy w sprawach imigracyjnych jest Ustawa z 4 marca 2013 roku. To dzięki niej Urząd Imigracyjny pozwala niektórym imigrantom na złożenie podania o „Waiver” na terenie Stanów Zjednoczonych zanim opuszczą Amerykę, aby otrzymać wizę imigracyjną z rąk Konsula. Osoby przebywające w USA mogą ubiegać się o tzw. provisional waiver (wstępny lub prowizoryczny). Służy do tego druk I-601A (Application for Provisional Waiver of Inadmissibility. Warunkiem jest przynajmniej 10-letni pobyt w USA, zaakceptowana petycja imigracyjna złożona przez obywatela i posiadanie tu najbliższej rodziny z prawem stałego pobytu. Pozostałe warunki do zakwalifikowania się na waiver, a więc tzw. extreme hardship, pozostają bez zmian. Po złożeniu tej formy z potrzebną dokumentacją i po otrzymaniu pozytywnej decyzji ze strony USCIS, można wyjechać z USA i odebrać wizę imigracyjną w Konsulacie Amerykańskim. Jeśli Waiver zostaje przyznany, wyjazd będzie tylko wymaganą formalnością, a prawo powrotu zabezpieczone.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w październiku 2018
Pierwsza preferencja:
Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat - 06/01/2011"
Druga preferencja:
A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 08/22/2016
B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 11/22/2011
Trzecia preferencja:
Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami  - 06/15/2006
Czwarta preferencja:
Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 02/15/2005

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2018-10-10

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.