PLUS

Baner

Zielona karta „w spadku”, czyli prawo imigracyjne dla wdów i wdowców

Zielona karta „w spadku”, czyli prawo imigracyjne dla wdów i wdowców

28 października 2009 roku prezydent podpisał ustawę, która pozwala wdowom i wdowcom po obywatelu USA ubiegać się o zieloną kartę, niezależnie od tego, jak długo trwał związek małżeński i czy obywatel zdążył złożyć petycję imigracyjną.

Ustawa ta zniosła również wymagany okres 2 lat trwania małżeństwa. W przypadku śmierci małżonka-obywatela, pozostały przy życiu imigrant oraz jego niepełnoletnie dzieci mają prawo ubiegać się o status stałego rezydenta. Dotyczy to zarówno osoby mieszkające w Stanach, jak i za granicą.

W świetle prawa imigracyjnego, śmierć obywatela nie anuluje statusu „immediate relative” (członka najbliższej rodziny) drugiego małżonka. Może się on w dalszym ciągu ubiegać o zieloną kartę, przy założeniu, że spełnia również inne warunki. A więc musi udowodnić, że

  • związek małżeński był legalny;
  • nie został zawarty tylko dla celów korzyści imigracyjnych;
  • imigrant nie zawarł następnego związku;
  • imigrant nie naruszył innych praw, które go dyskwalifikują.

O zieloną kartę może ubiegać się zarówno osoba, która już jest objęta petycją I-130, której aplikacja o status stałego rezydenta (forma I-485) jest w trakcie rozpatrywania, jak i ta, która jeszcze nie rozpoczęła żadnych imigracyjnych czynności. W tym ostatnim przypadku, ubiegający się o zieloną kartę ma limit dwóch lat od śmierci małżonka na złożenie petycji do Urzędu Imigracyjnego.

W każdym z tych przypadków, należy złożyć formę imigracyjną I-360.

Imigrant nie ponosi konsekwencji z powodu przedłużonego pobytu w USA, nielegalnej pracy i nielegalnego statusu. Jeśli jednak przekroczył granicę Stanów Zjednoczonych nielegalnie, prawdopodobnie będzie musiał opuścić Amerykę i ubiegać się o zieloną kartę w swoim kraju, ale z tym łączą się konsekwencje zakazu ponownego wjazdu do 10 lat.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w lutym 2016

Pierwsza preferencja:

Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat   -   07/08/2008

Druga preferencja:

A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów   -   09/01/2014

B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów   -   05/15/2009

Trzecia preferencja:

Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami   -   10/01/2004

Czwarta preferencja:

Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami   -   06/08/2003

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2016-02-03

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.