PLUS

Baner

Przyjadę później

Przyjadę później

Amerykański system imigracyjny polega na przyznawaniu ograniczonej ilości wiz w każdym roku budżetowym dla imigrantów różnych kategorii.

Emigracja do Ameryki nawet jeśli była zaplanowana i przez lata wyczekiwana, nie zawsze nadchodzi w odpowiednim momencie życia. Amerykański system imigracyjny polega na przyznawaniu ograniczonej ilości wiz w każdym roku budżetowym dla imigrantów różnych kategorii. Z powodu tych ograniczeń tworzą się kilkuletnie kolejki, a gdy wiza staje się już dostępna, niektórzy mają z nią kłopot. No bo jak tu nagle spakować się i wyjechać, kiedy np. dzieci w szkole, tuż przed maturą, albo właśnie rozpoczną studia? To tylko jeden przykład, ale powodów do odłożenia wyjazdu może być wiele. Co wtedy? Jest na to rozwiązanie: przyjadę później, co w prawie imigracyjnym tłumaczy się: „I will follow to join”.

Prawo do późniejszego przyjazdu do Stanów Zjednoczonych przysługuje małżonkom i dzieciom stałych rezydentów USA, czyli posiadaczy zielonej karty, którzy już wjechali do Stanów Zjednoczonych i tu przebywają. Imigranci ci musieli otrzymać swój status w wyniku petycji rodzinnych (złożonych np. przez brata lub siostrę, albo rodzica) lub petycji pracodawcy, albo w wyniku loterii wizowej. Po przybyciu do USA osoby te mogą oczekiwać na swoich bliskich, jeśli ci nie zdecydowali się jeszcze na wspólną emigrację. Aby umożliwić swoim bliskim przyjazd w późniejszym terminie imigrant musi w Urzędzie Imigracyjnym złożyć druk I-824 (Application for Action on an Approved Application or Petition) wraz opłatą $465. Na podstawie tej aplikacji Urząd Imigracyjny przyzna członkom rodziny tę samą preferencję imigracyjną, z której skorzystał główny imigrant, co da im prawo do natychmiastowego przyjazdu. Członkowie rodziny, którym wolno „dołączyć” do imigranta to tylko te osoby, które należały już do jego rodziny, kiedy imigrant otrzymał swoją zieloną kartę. Nowy małżonek albo dziecko urodzone później, nie mogą skorzystać z tego prawa. Nie przysługuje też ono dzieciom, które ukończyły  21 lat. Ponieważ nie ma ograniczenia w opóźnianiu przyjazdu członków rodziny do USA i można go odłożyć nawet na kilka lat. Dobrze jest pamiętać, że dziecko po 21-szych urodzinach przestaje być (imigracyjnym) dzieckiem.

Po rozpatrzeniu aplikacji I-824 Urząd Imigracyjny przekaże ją do odpowiedniego konsulatu lub ambasady, która nawiąże kontakt z zainteresowanymi. Ci, po otrzymaniu zawiadomienia, będą musieli złożyć aplikację o wizę imigracyjną i stawić się na rozmowę z konsulem. I w ten sposób, „co się odwlecze to nie uciecze”

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w marcu 2018
Pierwsza preferencja:
Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat - 03/22/2011
Druga preferencja:
A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 03/22/2016
B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 03/01/2011
Trzecia preferencja:
Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami - 12/15/2005
Czwarta preferencja:
Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami -  08/22/2004

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2018-03-12

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.