PLUS

Baner

Historie zakończone Happy Endem

Historie zakończone Happy Endem

Sponsorowanie członków rodziny to często wieloletni proces. Petycje rodzinne dzielą się na różne kategorie, a ich beneficjenci skazani są na różne okresy oczekiwania na wizę imigracyjną.

Proces sponsorowania rodzinnego, potocznie znany, jako „łączenie rodzin” może trwać kilka lub kilkanaście lat. Zdarza się, że przed ukończeniem tego procesu, sponsor składający petycję (petitioner) umiera. Czy wraz ze śmiercią sponsora zostają pogrzebane szanse na zieloną kartę dla jego beneficjentów?

W większości przypadków, niestety tak. Przeszkodą w otrzymaniu wizy imigracyjnej po śmierci sponsora jest obowiązek przedstawienia tzw. Affidavit of Support, czyli zapewnienia Rządu Stanów Zjednoczonych o tym, że imigrant nie będzie ciężarem społecznym.

Zobowiązanie to musi w pierwszej kolejności złożyć „petitioner”, czyli składający petycję obywatel lub stały rezydent, którego stałym krajem zamieszkania są Stany Zjednoczone. Warunek ten jest, oczywiście, nie do spełnienia w przypadku śmierci tej osoby. W takich okolicznościach petycja imigracyjna automatycznie upada, co po wielu latach oczekiwania może być prawdziwą tragedią dla pragnących imigrować do Stanów Zjednoczonych członków rodziny.

Prawo imigracyjne przewiduje taki scenariusz i czasami pozwala na kontynuowanie petycji. Stanowi o tym poprawka do Ustawy Imigracyjnej dotyczącej Sponsorowania Rodzinnego wprowadzona w Marcu 2002 roku. (INA paragraf 212(a) (4) i paragraf 213A)

Zmiana w Ustawie rozwiązuje sytuację w ten sposób, że pozwala, aby Affidavit of Support złożyła osoba inna niż pierwotny sponsor. W niektórych przypadkach przepisy pozwalają na „uratowanie petycji” poprzez przedstawienie sponsora zastępczego (substitute sponsor). Niestety, nie jest to tylko formalność i sam sponsor zastępczy nie gwarantuje pomyślnego zakończenia sprawy, ponieważ Urząd Imigracyjny nie jest zobowiązany do wyrażenia zgody na jego udział.

Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Podstawowym wymogiem jest, aby założona przez pierwotnego sponsora petycja rodzinna została zaakceptowana (approved) przez USCIS przed śmiercią sponsora. Od sponsora zastępczego wymaga się, aby był osobą spokrewnioną z imigrantem w następujących relacjach: małżonek, rodzic, brat, siostra, dorosłe dziecko (powyżej 18 lat), teściowie, dziadkowie lub dorosłe wnuki.

Sponsor zastępczy musi posiadać status obywatela lub stałego rezydenta USA. O szansie na wyrażenie zgody na zastępczego sponsora decydują też tzw. względy humanitarne. Trzeba przekonać Urząd Imigracyjny, że decyzja odmowna byłaby nadzwyczaj dotkliwa i sprzeczna z zasadą nie rozbijania rodzin. Jeśli się to uda, to nie wszystko stracone, i historia zakończy się szczęśliwie.

Mirosława Skowrońska

 

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w marcu 2019

Pierwsza preferencja:

Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat                                     10/22/2011

Druga preferencja:

A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów               01/08/2017

B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów                                             08/01/2012

Trzecia preferencja:

Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami                                                09/08/2006

Czwarta preferencja:

Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami:                                                     09/22/2005

 

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2019-03-12

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.