PLUS

Baner

Rozwody w NY

Rozwody w NY

Ofiary uwięzione w patologicznych małżeństwach nie mają się co obawiać, jeśli chodzi o zieloną kartę i utratę stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych.

Byłam sponsorowana przez męża na zieloną kartę i muszę się rozwieść, bo małżonek znęca się nade mną psychicznie i fizycznie. Czy jeżeli rozwiodę się z mężem, to stracę zieloną kartę?”

Powyżej określony scenariusz jest częstym problemem, z którym borykają się nasi rodacy w małżeństwach w tym kraju. Wiele jest przypadków, gdzie jeden małżonek staje się ofiarą drugiego i musi znosić wszelkie awantury i znęcanie się, gdyż jest lub był sponsorowany na zieloną kartę przez drugiego małżonka. Znęcanie pojawia się w wielu wersjach, jedna osoba dręczy i zarzuca, że jest wykorzystywana dla “papierów” za każdym razem jak nie jest coś zrobione pod jej dyktando. W najbardziej tragicznym scenariuszu małżonka jest bitą, jednakże będąc ofiarą boi się zgłosić przemoc domową na policję a tym bardziej założyć sprawę o rozwód, bo obawia się deportacji, gdyż tak wiele razy straszył ją mąż.

Ofiary uwięzione w patologicznych małżeństwach nie mają się co obawiać, jeśli chodzi o zieloną kartę i utratę stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych, nawet jeśli byli sponsorowani na zielona kartę. Każdy z nas ma swoją własną opinię o prawie imigracyjnym, jak i rozwodowym w tym państwie, chcę jednak poinformować, że prawo imigracyjne zapewnia mechanizmy, które chronią ofiary przed znęcaniem domowym.

Małżonkowie, którzy już mają dziesięcioletnią zieloną kartę są w znacznie korzystniejszej sytuacji jeżeli chodzi o założenie rozwodu. Tak więc, jeżeli mamy już dziesięcioletnią zieloną kartę, możemy w sytuacjach przemocy się rozwodzić i nie musimy się obawiać o status imigracyjny. Jeżeli mamy już dziesięcioletnią (permanent) zieloną kartę, to możemy się rozwieść, ale jedną ze zmian, to jest wydłużenie terminu w  jakim możemy wystąpić o obywatelstwo amerykańskie. Jeśli byliśmy sponsorowani na zieloną kartę przez małżonka i nadal jesteśmy małżeństwem, to możemy wystąpić o obywatelstwo amerykańskie już po trzech latach jako rezydent. Jeżeli wspólnota małżeńska ustanie i założymy rozwód  w tym okresie, to musimy odczekać pięć lat od uzyskania pobytu, aby złożyć aplikację N-400, to znaczy aplikacje na obywatelstwo amerykańskie.  

Inaczej wygląda dylemat osoby, która ma tymczasową zieloną kartę, temporary green card, która jest ważna jedynie na wstępny dwuletni okres. Aby otrzymać już stałą zieloną kartę z ważnością na dziesięć lat, musimy ubiegać się o  zniesienie warunku w okresie dziewięćdziesięciu dni przed wygaśnięciem terminu ważności.  

Jeżeli jesteśmy nadal małżeństwem, aplikację na zniesienie warunków składa się wspólnie jako para, jointly. Oboje podpisujemy się na aplikacji i razem idziemy na spotkanie z oficerem imigracyjnym, jeżeli takie jest wezwanie. Nie zawsze odbywa się drugie interview, ale to zależy od naszych dowodów, które były przekazane z naszą aplikacją na dziesięcioletnią zieloną kartę.  

Natomiast osoba, która musi się rozwieść dla swojego bezpieczeństwa psychicznego lub fizycznego, też może wystąpić o permanent zieloną kartę nawet sama, ale w takich sytuacjach na pewno jest wzywana na interview ponownie.  Tak jak para małżeńska, osoba ubiegająca się o dziesięcioletnia zieloną kartę ale już jako rozwiedziona osoba, musi udowodnić, że małżeństwo było zawarte ze szczerej miłości, wykazać, że to było tak zwane good faith małżeństwo. Trzeba przekonać oficera imigracyjnego podczas interview, że związek małżeński był zawarty w dobrej wierze, ale sytuacja na tyle była patologiczna, że rozwód stał się konieczny.  

Rozwód nie musi odbyć się tylko w ekstremalnych sytuacjach, czasami związek małżeński po prostu pada, bo okazuje się zbyt wielkim obowiązkiem lub sam czas wykazuje, że nie byliśmy dobraną  parą. W takich sytuacjach również zielona karta nie jest stracona. Nadal mamy prawo starać się o dziesięcioletnią zieloną kartę, jednakże udowodnienie, że zawarliśmy związek w dobrej wierze może być nieco trudniejsze.

Podsumowując, jeżeli byliśmy sponsorowani na zieloną kartę przez małżonka i konieczny jest rozwód z różnych przyczyn, ten rozwód nie jest szkodliwy dla utrzymania stałego pobytu jeżeli wykażemy, że małżeństwo było prawdziwe a nie tylko „dla papierów”.  Prawo nie wymaga abyśmy męczyli się w toksycznym związku tylko po to, aby przetrwać dwa lata aż do ubiegania się o dziesięcioletnia, perment, zieloną kartę.

Mecenas Joanna Ewa Nowokuński

Kategoria: Porady > Prawne

Data publikacji: 2017-07-11

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.