PLUS

Baner

Łamigłówki wizowe

Łamigłówki wizowe

Jeśli złożyłeś petycję imigracyjną I-130 na swoją żonę lub dziecko, jako stały rezydent Stanów Zjednoczonych, a potem otrzymałeś obywatelstwo USA, spowoduje to zmianę kategorii wizy imigracyjnej, która przysługuje twoim członkom rodziny.

Jeśli złożona petycja została już rozpatrzona przez Urząd Imigracyjny i przekazana jest do National Visa Center do dalszego procesu, trzeba będzie się z tą agencją skontaktować i powiadomić o otrzymaniu obywatelstwa. Do zawiadomienia trzeba dołączyć kopię certyfikatu naturalizacji i przesłać drogą pocztową lub pocztą elektroniczną.

Taka zmiana statusu wpłynie w istotny sposób na tempo, w jakim twoi bliscy otrzymają wizy imigracyjne. Sponsorowany mąż lub żona i dzieci młodsze niż 21 lat zostaną przekwalifikowani z kategorii rodzinnej F2A i „opuszczą” kolejkę po wizę, stając się „bezpośrednimi krewnymi” obywatela amerykańskiego – kategoria imigracyjna IR (immediate relative). To umożliwi im natychmiastowy przyjazd do Stanów Zjednoczonych, ponieważ wizy dla tych imigrantów nie są ograniczane ilościowo.

I tu, niestety czai się przykra niespodzianka, ponieważ taki obrót sprawy nie zawsze upraszcza sytuację dla wszystkich członków rodziny. Ku zaskoczeniu świeżo upieczonego obywatela, może okazać się, że zamiast przyspieszyć spotkanie z rodziną, wręcz spowoduje jego opóźnienie. Bardzo ważne: Jeśli złożyłeś petycję rodzinną na swoją żonę i niepełnoletnie dziecko jako osoba posiadająca zieloną kartę, to po otrzymaniu obywatelstwa, będziesz musiał na swoje niepełnoletnie dziecko złożyć ponownie indywidualną petycję. Twoje dziecko zostanie bowiem wyłączone ze wspólnej petycji rodzinnej.

Jako obywatel USA będziesz musiał złożyć w Urzędzie Imigracyjnym oddzielną petycję I-130 wraz z opłatą i poczekać na decyzję, co może potrwać długie miesiące. A dodatkowym stresem będzie kolejny wydatek na opłatę do Urzędu Imigracyjnego. Trochę inaczej wygląda sytuacja dzieci dorosłych — niezamężnych. Dzieci te, sponsorowane przez stałego rezydenta znajdują się w kategorii wizowej F2B.

Po otrzymaniu obywatelstwa przez ich rodzica preferencja wizowa dzieci „awansuje” do kategorii F1. Tutaj również nie zawsze wychodzi to na dobre, ponieważ czasem okres oczekiwania na wizę z preferencji 2B może być krótszy niż z preferencji F1, w zależności od liczby dostępnych wiz z danej kategorii. Jednak jest wyjście z tego impasu. Prawo imigracyjne pozwala, aby dziecko zrezygnowało z zamiany kategorii wizowej F2B na F1 i pozostało w swojej poprzedniej grupie. Beneficjenci, którzy chcą zrezygnować z kategorii F1 muszą zawiadomić o tym Urząd Imigracyjny za pośrednictwem National Visa Center, albo ambasady amerykańskiej i poczekać na pozytywną decyzję.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w marcu 2019

Pierwsza preferencja:
Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat 10/22/2011
Druga preferencja:
A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 01/08/2017
B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 08/01/2012
Trzecia preferencja:
Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami - 09/08/2006
Czwarta preferencja: Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 09/22/2005

 

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2019-02-25

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.