PLUS

Baner

Co można otrzymać w spadku po dziadku?

Co można otrzymać w spadku po dziadku?

Aby dziadek lub babcia mogli przekazać obywatelstwo wnukom, muszą być spełnione pewne warunki.

Co można otrzymać w spadku po dziadku?

Nie wiele osób pewnie wie, że oprócz rzeczy materialnych oraz tych, których nie da się przeliczyć na korzyści finansowe, takich jak życiową wiedzę, ciepło, miłość i cierpliwość, po dziadku lub babci można również otrzymać amerykańskie obywatelstwo.

Prawo to jest opisane w Sekcji 322 Ustawy Imigracyjnej. Niech jednak wnuki i amerykańscy dziadkowie nie wpadają w przedwczesny entuzjazm! W łańcuszku pokrewieństwa nie może zabraknąć ogniwa. Nie wystarczy, aby tylko dziadkowie byli obywatelami USA, ponieważ rodzic dziecka również musi być obywatelem amerykańskim. Po co w takim razie zwracać się o pomoc do dziadka?  Zdarza się, że pomimo posiadania obywatelstwa amerykańskiego, rodzic nie może przekazać go bezpośrednio swojemu dziecku, urodzonemu poza Stanami Zjednoczonymi.  Nie są to częste sytuacje, ale jednak bywa tak, że obywatel amerykański, który opuścił Amerykę, np. we wczesnym dzieciństwie i nie mieszkał w Stanach Zjednoczonych przez minimum 5 lat, z których przynajmniej 2 po 14 roku życia, traci zdolność przekazania obywatelstwa swojemu dziecku.

Wtedy to z pomocą mogą przyjść dziadkowie. Aby dziadek lub babcia mogli przekazać obywatelstwo wnukom, muszą być spełnione następujące warunki:

  1. Wnuk nie może ukończyć 18 lat.
  2. Rodzic wnuka musi posiadać obywatelstwo amerykańskie.
  3. Dziadek lub babcia dziecka muszą wykazać się historią zamieszkania w USA przez przynajmniej 5 lat, z których 2 musiały być po ukończeniu przez nich 14 roku życia.

Ale uwaga: o ile procedurę otrzymania obywatelstwa po rodzicach urodzone za granicą dziecko może przeprowadzić za pośrednictwem ambasady Stanów Zjednoczonych, po obywatelstwo przekazane przez dziadków trzeba wybrać się w podróż do Ameryki. Dziecko musi wjechać do Stanów Zjednoczonych drogą legalną, choć nie koniecznie jako imigrant z zieloną kartą. Wystarczy tu legalna wiza tymczasowa, której ważność należy utrzymać aż do ukończenia wszystkich formalności imigracyjnych związanych z otrzymaniem obywatelstwa.    

Dziedziczenie obywatelstwa po dziadkach jest na tyle liberalne, że można się o nie ubiegać, nawet po ich śmierci. Ale aby wszystko nie było zbyt proste, o obywatelstwo dla dziecka po dziadkach występuje nie ono samo, lecz jego rodzic. Jeśli jednak rodzic nie żyje, dziecko musi posiadać legalnego opiekuna, również obywatela USA, który wystąpi w jego imieniu. No i w końcu może to również zrobić sam dziadek. Aby uzyskać „odziedziczone” obywatelstwo należy złożyć druk imigracyjny N-600K.

Mirosława Skowrońska

Daty rozpatrywania wiz imigracyjnych w marcu 2018
Pierwsza preferencja:
Niezamężne dzieci obywateli USA w wieku ponad 21 lat - 03/22/2011
Druga preferencja:
A/ współmałżonkowie i niezamężne dzieci do lat 21 stałych rezydentów - 03/22/2016
B/ dorosłe i niezamężne dzieci stałych rezydentów - 03/01/2011
Trzecia preferencja:
Zamężne dzieci obywateli USA, wraz z rodzinami -12/15/2005
Czwarta preferencja:
Rodzeństwo obywateli USA, wraz z rodzinami - 08/22/2004

Kategoria: Porady > Imigracyjne

Data publikacji: 2018-02-26

Baner
Baner
Ogłoszenia/classifieds
Ogłoszenia Zobacz ogłoszenia >>
Baner
Baner
Baner
Plus Festiwal

Podoba Ci się nasza strona?
Polub nasz profil na Facebooku.